Istoria bradului de Craciun si semnificatia acestuia

Istoria bradului de Craciun si semnificatia acestuia

                                            

 

               Traditia impodobirii bradului de Craciun este un obicei traditional preluat de la popoarele germanice.In anul 1605 a fost inaltat primul brad de Craciun intr-o piata publica,la Strasbourg. In 1836 a fost legalizata impodobirea acestuia si in Statele Unite al9e Americii. Bradul simbolizeaza prin forma sa triunghiulara Sfanta Treime,iar ornamentele cu care acesta este impodobit reprezinta bogatia. Exista unele regiuni in care bradul are cu totul o alta semnificatie ,acesta fiind taiat si folosit ca si un ritual la nunti sau inmormantari ( regiuni: Oltenia sau sudul Banatului). Cu ani in urma bradul impodobit cu fructe ,flori,lumanari sau panglici simboliza copacul vietii,datorita faptului ca acesta ramane verde tot timpul anului simbolizandu-l astfel pe Iisus Hristos ,vesnic viu. Cu timpul aceasta traditie a ajuns si la popoarele crestine , spre exemplu in Romania Bradul de Craciun a fost impodobit pentru prima data in palatul regelui Carol I de Hohenzollern, in annul 1866, iar de atunci romanii au preluat aceasta traditie.

                  Pe vremea lui Ceausescu multi dintre oameni nu cumparau bradul ci il taiau direct din padure ,impodobirea acestuia era o adevarata arta deoarece nu existau posibilitati de achizitionare a duclciuriilor sau alte obiecte decorative iar oamenii erau nevoiti sa impodobeasca bradul cu ceea ce reuseau ei sa inventeze .Aici vin in amintirea dumneavoastra cu cateva obiecte decorative de pe vremea comunismului. In folie de staniol se infasurau conuri de brad sau nuci ,felii de portocala uscata , ghirlande facute manual din hartie colorata iar pe crengile bradului se aseza vata reprezentand  zapada.

                 Bineinteles ca existau si cazuri in care oamenii detineau putere financiara mai mare si se rasfatau cu decoratiuni din sticla ,ghirlande sclipitoare sau instalatii luminoase.5

                 Bradul de Craciun era impodobit , la inceput,cu fructe,flori de hartie si biscuti. In timp oamenii si stiinta a avansat iar impodobirea acestuia a devenit din ce in ce mai somptuoasa cu fel de fel de minunatiii cum ar fi: globurile de sticla transparente sau viu colorate, beteala, bomboanele de ciocolata, instalatiile luminoase etc.

             Obiceiul de a aseza o stea in varful bradului de Craciun este de fapt simbolul stelei care i-a calauzit pe magi pana in Betleem. Steaua simbolizeaza norocul. Bineinteles ca de aici au aparut numeroase decoratiuni de Craciun care mai de care mai sclipitoare si fastuoase decorand casele oameniilor in cel mai frumos si reprezentativ décor de iarna creeind cele mai frumoase povesti .

              Craciunul este sarbatoarea nasterii Domnului Iisus, o sarbatoare a linistii sufletesti, a pacii si a cadouriilor,o sarbatoare plina de lumina .Momentul mult asteptat al impodobirii bradului de Craciun este cu adevarat unic pentru copii , chiar si pentru noi cei mari deoarece acesta reintregeste de la mic cu mare familia .

Comentarii